Sosiale aktiviteter

Hensikten med dagaktivitetstilbudet – at mennesker får mulighet til å møtes sosialt og utføre aktiviteter de liker å holde på med.
 

Dagaktivitetstilbud skal først og fremst bidra til meningsfulle dager. Hver enkelt skal få holde på med aktiviteter man liker og opplever nyttige. Gjennom deltakelse blir personen en del av et sosialt fellesskap. I tillegg kan tilbudet gi avlastning til pårørende.

Hvorfor delta på dagaktivitetstilbud?
Ved å delta på ulike aktiviteter kan personer med demens bli stimulert og utfordret både i hode og kropp. Å holde seg i aktivitet kjennes godt i seg selv, og kan virke positivt på demens. I tillegg vil kontakt med andre redusere sjansen for å utvikle angst og depresjon. Det legges vekt på brukernes interesser, ønsker og ressurser. Man inviterer personer med demens og pårørende til medvirkning, og tilrettelegger slik at personer med demens får brukt sine ressurser og opprettholdt sin selvstendighet så lenge som mulig.

Hvilke aktiviteter finnes?
Kommunene har ulike aktiviteter etter hva som finnes i området. De fleste aktivitetene fører til at deltakerne får bruke både hode og kropp, og de får et sosialt fellesskap. Det serveres gjerne ett eller flere måltider, og noen steder er deltakerne med og lager maten.

Eksempel på aktiviteter:

  • Å samles for å lese aviser og snakke om dagens nyheter over en kopp kaffe
  • Quiz og kortspill, musikk, sang og dans
  • Gymnastikk, bowling, ballspill eller annen form for bevegelse
  • Turer og uteaktiviteter i nærområdet
  • Hagestell, ved-arbeid, landskapspleie, kontakt med dyr
  • Vedlikehold av bygningsmasse, snekring, møbeltapetsering
  • Utflukter med besøk på museum, konsert og utstilling
  • Kunst- og håndverks aktiviteter som maling, strikking og snekring
  • Matlaging og baking med felles måltid etterpå

God avlastning for pårørende:
Mange pårørende ønsker å gi omsorg og støtte til personer med demens gjennom sykdomsforløpet, men behovet for omsorg vil variere over tid. Uansett omsorgsbehov er det viktig med avlastning, veiledning og støtte til pårørende i omsorgsrollen. Dagaktivitetstilbud kan bidra med dette. 

Når og hvor?
Tilbudenes åpningstid er normalt fra morgen til tidlig ettermiddag, ukedager, ved Iveland omsorgssenter.

Du kan klage på avgjørelsen:

Hvis du mener at kommunen ikke gir deg den hjelpen du har behov for, kan du klage.
Les mer om klageadgang her
Du sender klagen din til kommunen. Kommunen mottar klagen din og skal vurdere saken på nytt. Dersom kommunen ikke endrer beslutningen sin, sender kommunen saken videre til Statsforvalteren, som fatter endelig beslutning om hvilken hjelp du skal tilbys fra kommunen.
Det finnes pasient- og brukerombud i alle fylker. Du kan selv ta kontakt med pasient- og brukerombudet du har behov for råd, veiledning og informasjon om rettigheter som pasient, bruker eller pårørende eller hjelp med å utforme en klage.