Psykisk helse og avhengighet

Psykisk helse er en viktig del av alle menneskers liv. Psykiske utfordringer kan oppleves ulikt, og de fleste mennesker kjenner på slike utfordringer i løpet av livet. 

Akutt psykisk helsehjelp

Hvis du har behov for akutt psykisk helsehjelp, kontakt din fastlege eller legevakt på telefon 116117.
Ved livstruende tilstander ring telefon 113

Hvem kan få oppfølging av oss?

Personer med utfordringer knyttet til psykisk helse og/eller avhengighet, eller pårørende som ønsker råd og veiledning.

Noen tenker at man har for små eller ubetydelige problemer til å be om hjelp, men slik er det ikke. Det er ikke nødvendig med henvisning til oss, du kan selv ta kontakt for samtale via sms/telefon eller skjema nederst på siden. En slik type oppfølging varierer i varighet, fra en samtale til flere samtaler. Dette finner vi ut sammen.

Det er en fordel at du er motivert for endring, vi forstår at det kan variere ut ifra hvilken livssituasjon du er i.

Hva tilbyr vi? 

Vi tilbyr individuell oppfølging, veiledning, koordinerende tjenester og assistert selvhjelp.

I første samtale bruker vi tid på å bli kjent, sammen forsøker vi å finne ut av hva du trenger. Vi bruker FIT (feedbackinformerte tjenester) som verktøy. Det betyr at vi regelmessig følger med på hvordan du har det, om du får det bedre og om vi kan justere hjelpen som gis i samarbeid med deg.

Tjenesten er gratis, vi tilstreber å gi deg en samtale innen 14 dager fra du tar kontakt med oss. En samtale varer i 45 minutter.

Assistert selvhjelp

Assistert selvhjelp er en serie nettbaserte mestringsverktøy som kan passe for deg med milde til moderate psykiske helseplager som trives med å jobbe på egenhånd – når du vil, hvor du vil.

Hvert program inneholder informasjon om utfordringene, engasjerende øvelser og verktøy. Du vil bli fulgt opp av en fagperson mens du jobber med assistert selvhjelp, enten gjennom samtale eller over telefon.

Gjennom bruk av assister selvhjelp er målet at du:

  • Får mer kunnskap og forståelse av egne utfordringer
  • Blir mer bevisst hvordan utfordringer kan mestres
  • Lære konkrete verktøy for å mestre utfordringene
     

Les mer om Assistert selvhjelp

Tverrfaglig samarbeid mellom psykisk helse og helseavdelingen:

Ut ifra familieperspektivet har vi et samarbeid med helseavdelingen, ved for eksempel fysioterapeut, jordmor og helsesykepleiere. Les mer om dette på helsestasjonenes nettside Sammen Iveland. Vi tilbyr også samtaler til par, foreldre – barn eller familier i samarbeid med helsesykepleiere.

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes hjelpetelefoner, chat og meldingstjenester for deg som trenger noen å snakke med. De fleste driftes av frivillige organisasjoner, og noen driftes av det offentlige.
En god oversikt finner du her