Habilitering og rehabiliering

Habilitering og rehabilitering skal bidra til at mennesker med nedsatt funksjonsevne får muligheter til deltakelse i samfunnet på egne premisser. Det kan innebære dagtilbud, praktisk bistand og opplæring eller annen individuell oppfølging. 

Habilitering er ofte for personer som er født med funksjonsnedsettelser, eller som fikk sykdom eller skade som barn. Mange trenger oppfølging og støtte hele livet.
Rehabilitering er samarbeid om at du skal trene opp kroppen og hjernen etter sykdom eller skader som du har fått senere i livet. Rehabilitering varer ofte i kortere tid, men mange vil allikevel trenge mye hjelp og støtte etter at rehabiliteringen er avsluttet.
Felles for habilitering og rehabilitering er at du kan møte mange ulike typer fagpersoner som samarbeider med deg og om deg. Fagpersonene kan ha forskjellige måter å jobbe på.

Habilitering og rehabilitering:

•    … er tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler
•    … er samarbeid mellom flere aktører som bistår brukeren til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne og deltakelse sosialt og i samfunnet
•    … er basert på individuelle behov og mål og tilpasset den enkeltes forutsetninger
•    … skal omhandle både fysisk, psykisk og sosial funksjon
Den koordinerende enheten for habilitering og rehabilitering i kommunen skal bidra til å sikre helhetlig tilbud til pasienter og brukere med behov for sosial, psykososial eller medisinsk habilitering og rehabilitering. Dette gjøres bl.a. ved å utarbeide individuelle planer i samarbeid med pasienten eller brukeren og ev. pårørende.