Kommuneplanens samfunnsdel 2024-2034
5 Satsingsområder
Våre fire satsingsområder i ny kommuneplan samfunnsdelSatsingsområdene viser hva det nyvalgte kommunestyret ønsker å prioritere de neste årene. Satsingsområdene går på tvers av tjenesteområdene og erstatter ikke det daglige arbeidet i kommunen, men viser hva som skal ha særlig prioritet i valgperioden
De prioriterte satsingsområdene er:
- Inkludering og felleskap
- Bo og leve hele livet
- Klima, natur og samfunnssikkerhet
- Attraktiv arbeidsgiver
For satsingsområdene har vi satt oss mål vi ønsker å oppnå. Hvordan vi skal følge opp satsingsområdene og nå målene skal vi avklare i arbeidet med tiltak og prioriteringer i økonomiplanen, og gjennom egne temaplaner og strategier.
Her kan du lese om satsingsområdene og målene:
5.1 Inkludering og fellesskap
Inkludering og fellesskapEt av satsingsområdene er inkludering og fellesskap. Iveland kommune ønsker å legge til rette for et samfunn der alle borgere føler seg velkomne, respekterte og likeverdige, og hvor alle har like muligheter til å delta aktivt, bidra til fellesskapet og nyte godt av samfunnets goder.
For å oppnå dette har vi satt oss tre mål:
1. Redusere utenforskap:
Utenforskap kan skyldes manglende tilknytning til samfunnet, som for noen innebærer lav deltakelse i utdanning eller arbeid. Andre kan falle utenfor på grunn av språklige utfordringer, kulturelle forskjeller eller helseproblemer. Vi erkjenner at vi har flere som er utenfor arbeidslivet i Iveland, og som en kommune som tar imot og skal ta imot mange flyktninger, er det viktig å adressere disse utfordringene for å skape et mer inkluderende samfunn. Vi skal ha sterkt fokus på de forskjellige grupper med funksjonsvariasjon når det gjelder universell utforming. Ved å redusere utenforskap legger vi til rette for et mer inkluderende Iveland
2. Videreutvikle og skape møteplasser:
Møteplasser er viktig for fellesskap, inkludering og forebygging av ensomhet. Lokalbutikkene, treningssenteret og Ivelandshallen er alle eksempler på møteplasser vi har i Iveland i dag. Møteplasser som inkluderer mennesker på tvers av generasjoner kan være et viktig bidrag for å skape et mer aldersvennlig samfunn. Ved å skape møteplasser bidrar vi til å legge til rette for inkludering og fellesskap
3. Styrke frivilligheten:
Frivillige organisasjoner og aktiviteter spiller en viktig rolle i å skape fellesskap, motvirke isolasjon og redusere ensomhet. Iveland har flere frivillige organisasjoner, og ved å styrke disse legger vi til rette for mer et inkluderende Iveland.
Satsingsområdet handler i stor grad om den sosiale og økonomiske dimensjonen av bærekraft og følger opp flere av FNs 17 bærekraftsmål
FN`s bærekraftmål opp mot vårt første satsingsområde
5.2 Bo og leve hele livet
Bo og leve hele livetIveland skal være et godt sted å bo og leve hele livet. Dette innebærer å ha trygge og gode oppvekstvilkår, ha muligheter for å skaffe seg en egnet bolig og ha muligheter til arbeid i lokalt næringsliv. Siden Iveland er en kommune med relativt store avstander, med mange som pendler, er det viktig å ha et godt veinett. For at alle innbyggere skal kunne trives og kunne delta på ulike aktiviteter, er det viktig å forbedre dagens kollektivtilbud. Videre blir befolkingen stadig eldre og vi må derfor legge til rette for et aldersvennlig lokalsamfunn.
For satsingsområdet bo og leve hele livet har vi satt oss fem mål:
4. Skape trygge og gode oppvekstvilkår:
Det å skape trygge og gode oppvekstvilkår er viktig for å gi barn og unge en positiv start på livet og legge et godt grunnlag for utvikling. Ved å investere i oppvekstsvilkårene, med fokus på tidlig innsats, barnehagen, skolen, foreldre og nærmiljøet, kan kommunen redusere risikofaktorer som potensielt kan føre til problemer senere i livet.
5. Skape et variert boligtilbud:
For å sikre trivsel og oppmuntre innbyggerne til å bli værende, er det viktig å tilby et mangfold av boliger som imøtekommer ulike behov. Kommunen har også ansvar for å støtte vanskeligstilte med å skaffe og beholde passende boliger. Spesielt med en stadig eldre befolkning er det viktig å tilby boliger tilpasset ulike behov. Boligtilpasning er en måte å skape variasjon i boligtilbudet på, og kommunen kan bidra ved å tilby støtte og veiledning for tilpasning av eksisterende boliger, og dermed fremme trivsel og livskvalitet i lokalsamfunnet.
6. Jobbe for et bedre kollektivtilbud og bedre veier:
Siden Iveland er en kommune med relativt store avstander, med mange som pendler, er det viktig å ha et godt veinett. For at alle innbyggere skal kunne trives og kunne delta på ulike aktiviteter, er det viktig å forbedre dagens kollektivtilbud. Agder fylkeskommune har ansvaret for fylkesveiene og kollektivtilbudet, og kommunen må være en pådriver for å sikre forbedringer.
7. Skape et aldersvennlig lokalsamfunn:
Aldersvennlige lokalsamfunn handler om å gjøre samfunnet i stand til å møte utfordringene og mulighetene knyttet til en aldrende befolkning. Det handler om at innbyggerne i Iveland skal kunne bo hjemme lengst mulig, kunne oppholde seg i trygge og inkluderende nærmiljø, ha aktiviteter de har lyst til å delta på og ha mulighet til å komme seg dit de ønsker.
8. Tilrettelegge for lokalt næringsliv:
Tilrettelegging for lokalt næringsliv er viktig for å stimulere økonomisk vekst, skape flere arbeidsplasser og bevare lokal identitet og kultur. Det reduserer avhengigheten av sentrale områder, fremmer innovasjon og bidrar til en mer bærekraftig og balansert regional utvikling.
Satsingsområdet bo og leve hele livet handler i stor grad om den sosiale dimensjonen av bærekraft og følger opp flere av FNs 17 bærekraftsmål.
FN`s bærekraftmål opp mot vårt andre satsingsområde
5.3 Klima, natur og samfunnssikkerhet
Klima, natur og samfunnssikkerhetIveland kommune vil ha en utvikling som tar hensyn til klimaendringene og tar vare på naturen. Samfunnssikkerhet er også viktig for at Iveland skal være en trygg kommune å leve i.
For satsingsområdet klima, natur og samfunnssikkerhet har vi satt oss tre mål:
9. Redusere klimagassutslippene:
Klimaendringene truer folks velferd og naturen vi er avhengige av. I Iveland kommer de største utslippene fra jordbruk og veitrafikk. Ved å sette oss mål om å redusere klimagassutslippene, tar kommunen et ansvar for å begrense skadene og bidra til å sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner.
10. Utbedre vann og avløp og sikre godt drikkevann:
I Iveland kommune finnes det flere private avløpsanlegg som trenger oppgraderinger for å unngå forurensning av grunnvann, bekker, elver og innsjøer. Ved å utbedre disse bidrar vi til å beskytte og bevare naturen rundt oss. Dette er viktig for å opprettholde vannkvaliteten i vassdragene og støtte økosystemene som er avhengige av dem, og er en del av kommunens ansvar for å ivareta miljøet for kommende generasjoner.
11. Styrke samfunnssikkerhet og beredskap:
Kommunen skal sørge for befolkningens sikkerhet og trygghet. Trygghet er en forutsetning for at innbyggerne skal trives. Koronapandemien og flyktninger som følge av krigen i Ukraina har vist at kommunen må være forberedt på krevende situasjoner. I 2017 opplevde Iveland skader som følge av flommen i Tovdalsvassdraget, og med tanke på endringer i klimaet er det viktig å styrke samfunnssikkerhet og beredskap. I tillegg er det viktig å være oppmerksom på digitale trusler, som for eksempel cyberangrep.
Satsingsområdet klima og samfunnssikkerhet handler i stor grad om klima- og miljødimensjonen av bærekraft og følger opp flere av FNs 17 bærekraftsmål.
FN`s bærekraftmål opp mot vårt tredje satsingsområde
5.4 Attraktiv arbeidsgiver
Attraktiv arbeidsgiverDe ansatte er kommunens viktigste ressurs og det er helt avgjørende for kommunens fremtidige tjenesteproduksjon at vi klarer å beholde og rekruttere dyktige ansatte.
Iveland kommune vil være en attraktiv arbeidsgiver og for satsingsområdet har vi satt oss ett mål:
12. Beholde, utvikle og rekruttere dyktige og motiverte ansatte:
Det er allerede en utfordring å tiltrekke seg arbeidskraft, spesielt innenfor omsorgssektoren hvor denne trenden forventes å fortsette. De ansatte i skolen melder også om at det er ønskelig at det ansettes flere menn. For å sikre at kommunen har en stabil og kompetent arbeidsstyrke som kan møte kravene og forventningene som stilles til oss, vil vi rekruttere ansatte som passer til våre behov, utvikle og styrke kompetansen til våre eksisterende ansatte. Vi vil også opprettholde et miljø som fremmer motivasjon og engasjement