Nytt inntektsystem positivt for Iveland

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) la tirsdag denne uka frem et nytt inntektssystem for kommunene. Iveland kommune kommer godt ut av den nye omfordelingen.

Utfordrende regnestykke:

Noe videreføres fra dagens system, men det er også duket for flere endringer, blant annet både innenfor skatteutjevningen, utgiftsutjevningen (kostnadsnøklene) og i regionalpolitiske tilskudd, der målet er et mer rettferdig system i følge statsråden - der innbyggerne i landet skal ha likeverdige tjenester, uansett hvor de bor.

Ordfører Jan André Myhren - Klikk for stort bildeOrdfører Jan André Myhren Privat

Det er mye teknisk i denne utregningen, men det hevdes at store kommuner som Bærum, Oslo og Asker vil tape mest på det nye systemet, mens kommuner som Trondheim, Drammen, Tromsø, Lillestrøm og Fredrikstad vil tjeneste mest på omleggingen (kilde:  Kommunal Rapport).

Fornøyd ordfører:

Iveland kommune vil motta 6,34 millioner ekstra gjennom det nye inntektsystemet. Dette er gledelige tall, og vi kommer høyt på lista dersom man regner inntekt per innbygger.  

Som ordfører i en liten kommune som Iveland, er nytt inntektssystem fra regjeringen svært gledelig nytt. Iveland kommune har med dette nye inntektssystemet løftet seg fra å være en minus kommune å drifte, til å komme opp i balanse og vel så det. 
Så får Iveland håpe at ordet VARIG blir stående, for det er viktig med forutsigbart inntektssystem for god og sikker drift av kommunen, uttaler ordfører Jan André Myhren 

 

Tabellen viser de 20 kommunene i Norge som vil tjene mest ved nytt inntektssystem pr innbygger  - Klikk for stort bildeTabellen viser de 20 kommunene i Norge som vil tjene mest ved nytt inntektssystem pr innbygger Skisse fra Kommunal Rapport